Μακροζωία χαρίζει η τακτική κατανάλωση καφέ
Οι μεσήλικες που απολαμβάνουν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα προφανώς έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης με επικεφαλής την Δρ Εστερ Λόπεζ-Γκαρσία βασίστηκαν σε δεδομένα που συνέλεξαν από 41.736 άνδρες που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Health Professionals Follow-pu Study και 86.214 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στην μελέτη Nurses' Health Study.
Και οι δυο έρευνες είχαν ξεκινήσει το 1980 και περιοδικά εντοπίζονταν οι συμμετέχοντες και ερωτούνταν για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους. Μέχρι το 2004, 6.888 άνδρες και 11.095 γυναίκες είχαν αποβιώσει.
Γενικά η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο και από καρδιαγγειακή νόσο ειδικότερα. Αυτό ίσχυε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μια ποικιλία μεταβλητών, όπως το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων, το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση και την διατροφική πρόσληψη λίπους.
Πάντως τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι ο καφές από μόνος του παρέχει οφέλη για την υγεία. Κάτι άλλο υπάρχει στους καταναλωτές καφέ, περιλαμβανομένων παραγόντων που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα, που εξηγούν την σχέση θνησιμότητας-καφέ.
Η πιθανότητα ενός μετρίου οφέλους από την κατανάλωση καφέ σε κάθε αίτιο και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακό αίτημα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι οι άνδρες και γυναίκες που έπιναν τακτικά καφέ είχαν ελάχιστα μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Μεταξύ των γυναικών, εκείνες που έπιναν τουλάχιστον δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν κατά το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν καφέ.
Για τους άνδρες, η προστατευτική επίδραση προέκυπτε μόνον όταν πετύχαινα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ, τουλάχιστον τέσσερα με πέντε φλιτζάνια την ημέρα.
Ενώ η καφεΐνη που περιέχει ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμες εξάρσεις της αρτηριακής πίεσης, άλλα συστατικά του καφέ, όπως το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιδράσεις.
Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι ο καφές, με καφεΐνη ή χωρίς, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και να υποστηρίξει την φυσιολογική λειτουργία στα τοιχώματα των φλεβών.
ΠΗΓΗ