Someone έγραψε:
smpokos έγραψε:
οφτο θα εχει?
τι ειναι το οφτο??
Αρνί οφτό ή αντικρυστό
Παραδοσιακή συνταγή ψησίματος από τα Ανώγεια Κρήτης
ΥΛΙΚΑ
Αρνίσιο κρέας «ζυγούρι»
Αλάτι χοντρό θαλασσινό
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το ζυγούρι (χρονιάρικο αρνί) σε 4 μεγάλα κομμάτια (γουλίδια). Τα πλένουμε με νερό, τα σκουπίζουμε και τα αλατίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι. Τέλος, τα περνάμε ένα – ένα σε ξεχωριστή μεταλλική σούβλα.
Σε ανοικτό χώρο, ανοίγουμε ένα μικρό λάκκο, περιφερειακά από το κέντρο και στερεώνουμε γύρω-γύρω τις σούβλες (σε μακρινή απόσταση από τις φλόγες). Στο κέντρο, ανάβουμε φωτιά με άφθονα ξύλα. Κάθε τόσο ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί τα κομμάτια και τους αλλάζουμε πλευρά, ώστε να βρεθούν όλες αντίκρυ από τις φλόγες και να ψηθούν.
Το ψήσιμο διαρκεί πολλές ώρες (5-6 περίπου). Το κρέας ψήνεται ουσιαστικά από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς, αποκτώντας μία ιδιαίτερη γεύση «καπνιστού».
Tip: Αν και οι περισσότεροι προτιμούν το αρνάκι γάλακτος για το τρυφερό κρέας του, το ζυγούρι (δηλαδή το τουλάχιστον χρονιάρικο αρνί) έχει μία πολύ μεστή και πλούσια γεύση. Ειδικά αν το αρνί έχει μεγαλώσει στα ορεινά Ανώγεια, το κρέας του βρίθει αρωμάτων, από τα άγρια βότανα και χορταρικά που έχει καταναλώσει στη ζωή του. Έτσι, δοκιμάζοντάς το, διακρίνει κανείς, έστω και ανεπαίσθητα, αρώματα όπως: ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο κ.α.
ψηθητε λεμεεεεεεεεεεεεεεεεεεε